Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: Η διαδικασία εκλογής Διευθυντών λειαίνει το έδαφος για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα!




Το  ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου  εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με το νέο νομοσχέδιο  για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία. Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα στην υλοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων που αφορούν εκτός των άλλων την εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Το «νέο» νομοσχέδιο αποτελεί συνδυασμό των νόμων 3848/10 της Διαμαντοπούλου, 4369/16 του Βερναρδάκη για την αξιολόγηση στο δημόσιο και του Προεδρικού Διατάγματος 152 του 2013 για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.
Με το νέο νομοσχέδιο:
·         Επαναφέρεται η υποκειμενική και αμφισβητούμενη συνέντευξη από διευρυμένο και διορισμένο συμβούλιο  επιλογής.
·         Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη διαδικασία μόνο κατ΄ επίφαση και μάλιστα καλούνται να αναλάβουν το ρόλο του αξιολογητή, συμπληρώνοντας συγκεκριμένα «φύλλα αποτίμησης» για τους υποψήφιους διευθυντές, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το κλίμα που θα δημιουργηθεί στα σχολεία.
·         Οι αναπληρωτές γι ακόμη μία φορά αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας, αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία. Για το υπουργείο δεν θεωρούνται ισότιμα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων!

Οι διευθυντές που θα προκύψουν από το «νέο» σύστημα  ανεξάρτητα από πρόσωπα  και προθέσεις,  θα υλοποιήσουν  τις κατευθύνσεις των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν με τη σειρά τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στο 4ο μνημόνιο προβλέπεται ξεκάθαρα ότι «η αξιολόγηση στην εκπαίδευση πρέπει να συνάδει με την αξιολόγηση σε όλο τον δημόσιο τομέα.» Η αξιολόγηση όλων (εκπαιδευτικής μονάδας, στελεχών, εκπαιδευτικών) είναι σαφής μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί βασικό στοιχείο του τριετούς σχεδίου για την εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και θα στηρίζεται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που θα δημοσιοποιηθεί στη διάρκεια του 2017.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι:
Στο παρελθόν δώσαμε σκληρή μάχη κατά της «αξιολόγησης-χειραγώγησης» που προσπάθησαν να επιβάλουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και καταφέραμε να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Κάτι αντίστοιχο  οφείλουμε να πράξουμε και τώρα!
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε:
·         τους συναδέλφους σε  απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία γνωμοδότησης  και αξιολόγησης για τους υποψήφιους διευθυντές– «φόρμες αποτίμησης», αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας  στα πλαίσια της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για «απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης». Τίποτα λιγότερο από την καθολική αποχή δεν μπορεί να είναι η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.
·                                 
  •  την ΟΛΜΕ  να καλέσει όλο τον κλάδο σε αποχή, όπως έκανε και η ΔΟΕ

  • τους  αιρετούς εκπροσώπους  του κλάδου να μην συμμετάσχουν με τη βαθμολογία τους στις αξιολογικές κρίσεις των υποψήφιων διευθυντών στις επικείμενες συνεδριάσεις των “διευρυμένων” ΠΥΣΔΕ, παραμένοντας στη διαδικασία στα πλαίσια του ελέγχου – αποκάλυψης - καταγγελίας.
Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                        Ο Γ. Γραμματέας

Γιαννάτου Κική                                      Τσολάκης Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.